Hoftenære frakturer
Hoftefraktur - frakturtyper, komplikationer, anbefalinger til test og træning på tværs af tidskontinuumet for genoptræning af den +65 årige patient/borger med hoftefraktur
Tilmelding her: Hoftenære frakturer
Om kurset
Patienter/borgere med hoftefraktur er en gruppe, der spænder fra friske ældre med osteoporose til skrøbelige ældre med multisygdom og, hvor hoftefraktur er en skade, som er associeret med en høj risiko for tab af funktionsevne, hjælp fra det offentlige og dødelighed.
Formål
Formålet med dette kursus er, at give deltagere en opdatering af nyeste evidens for, hvilke test og træningsmodaliteter på tværs af tidskontinuummet der anbefales i genoptræningen efter en hoftefraktur.
Ud fra en kombination af evidens, videnskabelig konsensus, praktiske perspektiver og viden om træningsfysiologi vil der blive givet bud på, hvordan denne patient/borgergruppe håndteres. Dette ud fra, hvordan træningen bør se ud, når personer med hoftenære frakturer også samtidig har de mest almindelige komorbiditeter man ofte møder hos ældre i Danmark.
Indhold
- Træningsteori (inklusiv afprøvning)
- Screening forud for hoftefraktur
- Osteoporose som risikofaktor
- Frakturtyper og deres indvirkning på komplikationer og outcome
- Styrketræningsteori
- Fysiologi om styrke- og kredsløbstræning
- Træning af personer med hoftefraktur, herunder hvilke typer interventioner er de mest optimale under de forskellige tidspunkter af rehabiliteringsforløbet
- Test og praktisk afprøvning af disse
- Afslutning af et træningsforløb efter hoftefraktur - hvornår og hvordan?
Kort gennemgang af geriatriske syndromer og sygdomme, herunder
- Sarkopeni
- Osteoporose
- Demens
Omfang
2 dages undervisning svarende til 1,5 ECTS point (ca. 150 siders pensum og afsluttende refleksionsopgave).
Samlet forventet arbejdsmængde for kursus inklusiv kursusdage, læsning, praksisafprøvning og opgaveskrivning vil være ca. 41 timer.
Læringsmål
Nedenstående læringsmål udgør tilsammen målsætninger og niveau der forventes tilegnet af kursister efter gennemførelse af kurset. Læringsmålene er listet i ikke-prioriteret rækkefølge.
Viden
Efter kurset vil deltageren have en grundlæggende viden om:
- Forskellige typer af hoftenære frakturer, og deres indvirkning på smerter, tab af funktionsevne og muskelstyrke, samt hvad man skal være opmærksom på ift. mulige komplikationer ved de respektive frakturtyper
- Risikofaktorer associeret med hoftenære frakturer
- Hvilke sygdomme, syndromer og gængse problematikker der er normalt forekommende hos ældre med hoftenære frakturer
- Definition af begreberne inden for styrke-og kredsløbstræning
- Afklaring af skadesrisiko ved progressiv styrketræning og intens konditions træning hos ældre med hoftefraktur?
Deltageren bliver opdateret på nyeste evidens om trænings interventioner til patienter/borgere med hoftenær frakturer, herunder hensyn og etiske problemstillinger.
Ligeledes vil de bliver opdateret på hvilke test og måleredskaber der har vist sig mest valide til målgruppen på tværs af sektorer.
Deltageren får perspektiver til håndtering af kontraindikationer ved hensyntagen til gængse problemstillinger.
Færdigheder
Deltageren vil ud fra guidelines, gældende evidens og best practice blive i stand til at anvende og udføre anbefalede test og træningsinterventioner af på patienter/borgere med hoftenær fraktur.
Deltageren kan anvende principperne for styrke-, konditions- samt funktionel træning som en del af genoptræningen.
Kompetencer
Deltageren vil være i stand til at planlægge, tilrettelægge og individualisere træningsforløb af en patient/borger med hoftefraktur, med udgangspunkt i en kombination af nyeste evidens og pragmatisk analyse af den enkeltes behov.
Deltageren vil være i stand til at omsætte resultatet af tests til træning af specifikke fysiologiske systemer, med udgangspunkt i de tilgængelige ressourcer i terapeutens egen kliniske praksis.
Pædagogiske metoder
Kurset består af en række læringsaktiviteter, herunder:
- Workshop / Praksisøvning på medstuderende under supervision
- Opgaveløsning
- Case-arbejde med plenumdiskussion
- Teoretiske oplæg og diskussionsfora (forelæsning)
Refleksionsopgave
Skriftlig case med præsentation af en specifik problemstilling, som løses teoretisk, med udgangspunkt i pensum og/eller supplerende videnskabelig litteratur, skal afleveres senest 4 uger efter kursusafholdelse.
Bedømmelse:
Bestået / Ikke bestået
Forudsætning:
For at kurset vurderes gennemført, og refleksionsopgaven kan påbegyndes, forudsættes deltagelse på minimum 90% af undervisningslektionerne.
Forplejning
Kurset er inkl. dagsforplejning. Der bydes på morgenbrød den 3. februar fra kl. 8.30.
Ingen overnatning
Kurset er ekskl. overnatning
Målgruppe
Kurset er målrettet fysioterapeuter, der er medlemmer af Danske Fysioterapeuter og arbejder med træning og behandling af patienter/borgere med hoftefraktur.
Undervisere
Niklas Grundt Hansen, Cand. Scient i Fysioterapi, Specialist i Geriatrisk og Gerontologisk Fysioterapi, Hørsholm Kommune
Jan Arnholtz Overgaard, Cand. Scient i Fysioterapi, Ph.d. studerende. Lolland Kommune og Forsknings - og Implementeringsenheden PROgrez, NSR Sygehuse, Region Sjælland.
Morten Tange Kristensen, Fysioterapeut, Professor, Fysio- og Ergoterapiafdelingen. Bispebjerg og Frederiksberg Hospital samt Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet
Kontakt
Niklas Grundt Hansen, e-mail: grundt.niklas@gmail.com