Deltageroplevelser af kurset Balanceudredning og træning af ældre i faldrisiko
Herunder kan du læse to deltageres oplevelse af kurset. Vi annoncerer her på hjemmesiden og i vores nyhedsbrev, når vi udbyder det igen.
Bedre klædt på til balance- og faldudredning af ældre.
Jeg har deltaget i kursus via DSFGG med overskriften ”Balanceudredning og
træning for ældre i risiko for fald” Efter Corona-udsættelse endte det med at finde sted d. 17-18/8 og opfølgende d. 23/9 2021.
Jeg tilmeldte mig i forventning om at blive bedre klædt på til at undersøge de forskellige delelementer i en balance-/faldudredning af ældre. Heldigvis blev jeg ikke skuffet.
Kurset fandt sted på Vikærgården i Risskov lidt udenfor Århus, og det er altså bare dejlige omgivelser og faciliteter, der her kan tilbydes. Både som kursist og ikke mindst som borger, er min klare overbevisning. Som kursist var forplejningen god og træningsfaciliteterne ligeså, når der heldigvis, indimellem teorien blev demonstreret og afprøvet i praksis. Må jo
erkende at stillesiddende undervisning ikke er det nemmeste efter en lille årrække væk fra skolebænken.
På kurset blev vi præsenteret for den opdaterede forskning på området og blev nok lidt bekræftet i, at der er bred enighed om, at balancetræning virker, men at der endnu ikke er så gode studier til at fortælle os noget om, hvilken form for balancetræning der virker. Til gengæld er der fortsat flere udmærkede test og spørgeskemaer, der kan hjælpe os med at finde ud af indenfor hvilke balancesystemer, vi kan arbejde med træningen, i form af
korrigerende øvelser og/eller kompenserende øvelser.
Vi blev altså både præsenteret for et veludvalgt udsnit af disse, samt introduceret til egnede øvelser efterfølgende.
Vi fik præsenteret balancen som postural kontrol, hvor Center of Mass (CoM) kontrolleres og holdes inden for Base of Support (BoS) i en given opgave og i en given omgivelse.
Hvilke balancesystemer, der er involveret her, kan inddeles i 6 subsystemer:
Muskoloskeletal system, Muskelsynergier, Sensoriske system, Sensorisk orientering (vægtningen af sanserne), Kognitive strategier og Kognitive ressourcer.
Denne anskuelse og tilgang til balancen blev fremlagt og brugt som fundament til at navigere i både udredning og træning gennem hele kurset. Denne anskuelse er fra Anne Schumway-Cook & Marjorie H. Woollacott; Motor Control - Translating research into clinical practice. Wolter
Kleuwer Lippincott Williams & Wilkins; 2017.
Hvert subsystem blev gennemgået og prioriteringen af de enkelte, og hvor meget det skulle fylde på kurset, var velovervejet. Det gav en god forståelse og et godt overblik over det ellers komplicerede stof. Det gav ligeledes god mening med en times perspektivering til virkelighedens praksis i form af et
indlæg fra en kliniker i felten, så at sige. At sidstnævnte lige blev med fokus fra den vestibulære rehabilitering, var fint og relevant for mig og min hverdag, men det kunne med ligeså stor succes have været et indlæg med fokus på andre dele af balancesystemet end det, er jeg overbevist om.
De 2 første kursusdage indeholdt det teoretiske og afprøvningen af det præsenterede, hvorimod den sidste opfølgende dag indeholdt egen medbragt case fra hverdagen. Casen blev gennemgået ved interviews og i reflekterende teams, således at man kunne tage hjem med måske et andet perspektiv på sin case og dermed mulighed for at gå dybere i sin udredning og træning. En meget struktureret og effektiv tilgang til at arbejde med cases. Og i øvrigt må jeg tilføje, værd at rejse efter, på trods af den lange tur, som det må
siges at være, nu jeg er fra Bornholm.
Alt i alt et givende og spændende kursus, som altså var rejsen værd for Bornholmeren.
Tager gerne afsted igen for at dykke dybere i den vestibulære rehabilitering, når dette bliver udbudt.
Deltager på Balanceudredning og træning af ældre i faldrisiko, september 2021
Jeg kan tage hjem og udvikle min praksis
Balancekurset havde et skønt fagligt niveau med en god portion evidens og faglig viden, kombineret med klinisk praksis. Der var tid og mulighed til sparring med kolleger fra andre arbejdspladser og specialer, hvor vi kunne udveksle erfaringer.
Jeg har fået genopfrisket begrundelser for valg af test og retest og har kunne tage hjem og udvikling min kliniske praksis indenfor faldudredning og risikovurdering. Vi fik lov at fordybe os i vestibulær udredning og behandling, et vigtigt og meningsfuldt område for alle os der arbejder med ældre mennesker. Vi fik håndgribelige metoder med hjem, der kunne implementeres straks.
Jeg kan varmt anbefale kurset og håber at få mulighed for også at deltage i det kommende vestibulære kursus.
Lena Uekermann
Fysioterapeut, ældrepsykiatrisk afsnit, Vejle psykiatriske afdeling, september 2021.